SideTableSingers

Het koor waar je stem wordt gehoord


 

Sippie Broersma werd in 1983 geboren in Zwolle in een zeer muzikale familie. Ze startte met dwarsfluit en leerde zichzelf piano spelen. Haar enthousiasme voor ensemblezang ontstond al op 11-jarige leeftijd toen ze voor het eerst het Nederlands Kamerkoor hoorde en meezong in het ‘jongenskoor’ van de Matthäus Passion. Maar nadat ze op 15-jarige leeftijd in het kader van een schoolproject de volledige Matthäus Passion mocht meezingen, verloor ze haar hart aan de ensemblezang. Op 16-jarige leeftijd zong ze in haar eerste kamerkoor.

Al tijdens haar studie aan het ArtEZ conservatorium loopt ze stage bij het Groot Omroepkoor en zingt ze mee met een project waarbij veelbelovende zangers na auditie de mogelijkheid krijgen om een concertserie te doen met zangers van het Nederlands Kamerkoor.

Na haar studie heeft Sippie bij verscheidene professionele ensembles gezongen zoals Capella Isalana, Bachkoor Holland, Consensus Vocalis en Studium Chorale. Daarbij heeft ze kunnen werken met grote (koor-)dirigenten waaronder Jan Willem de Vriend, Klaas Stok, Ton Koopman, Ed Spanjaard, Gijs Leenaars en Hans Leenders.

Ook nam ze deel aan het professionele kamerkoor van de belangrijkste dirigentencursus van Nederland: de Kurt Thomas Cursus. Ze heeft hier een aardig kijkje in de keuken kunnen nemen van de dirigent met docenten als Daniël Reus, Rob Vermeulen, Adrian Rodriguez Van der Spoel, Sigvards Klava en Hans Leenders.

Verder zingt ze sinds 2011 bij The Bach Choir of the Netherlands en verzorgt hiermee meer dan 80 concerten per jaar. Ook zingt ze bij Vocaal Ensemble Cantatrix en het nieuwe professionele vrouwenkoor Lux.

 Na haar conservatoriumstudie volgde ze lessen bij Johannette Zomer en Geert Berghs. Ze volgde cursussen bij Johannette Zomer, Hanneke de Wit, Peter Kooij en Maarten Koningsberger. Sinds 2017 wordt zij gecoacht door Hanneke de Wit.

Ze zong als solist het Stabat Mater van Pergolesi, verschillende Bachcantates, The ways of Zion do mourn van Händel, Petite Messe Solenelle van Rossini en aria’s uit Bach’s Matthäus Passion. Verder gaf ze recitals met liederen van Faure, Heggie en Gerard van Beijeren.

 Vanaf 2017 werkte Sippie als repetitor en zangcoach bij het Martini Jongenskoor Sneek en om haar vaardigheden te vergroten volgde ze de Meerjarige Dirigentenopleiding in Utrecht bij onder andere Hans Noyens en Matthijs Overmars. Hiermee werd een nieuwe passie geboren!

In september 2019 werd zij dirigent van het Sneeker Cantatekoor en in januari 2020 van kamerkoor Vox Flevium. Sippie dirigeerde als vervanger het koor Capella Sneek, het Martini Jongenskoor Sneek en de Wageningen Studenten Koor en Orkest Vereniging.

 Sippie is oprichter en artistiek leider van Sneek Vocaal. Een organisatie die zich ten doel stelt vocale concerten te organiseren in Friesland.